1. Knowledge base
  2. Website maken met SiteBuilder
  3. Pagina’s maken met tekst, afbeeldingen en kolommen

Pagina’s maken met tekst, afbeeldingen en kolommen

De header is de bovenkant van je website. Die kan je op verschillende manieren aanpassen met Sitebuilder.

IN DIT ARTIKEL:

Voeg tekst toe aan je pagina

Een tekstveld toevoegen

Uit het widgets menu links kies je het tabblad Gewoon. Klik en versleep het Tekst widget vervolgens naar je template. Je kan onmiddellijk beginnen te typen.

Klik en versleep

Tekst toevoegen

Wanneer je op een tekst widget klikt, verschijnt er een venster om dit te bewerken. Dit is de editor van de tekst widget. Maak hiervan gebruik om tekst vet, cursief, of onderlijnd te zetten, of een link toe te voegen, de spelling te controleren, lettertype en kleur te wijzigen, een kleur te kiezen enz.

Tip: Maak gebruik van de Headings, dat is beter dan de tekst enkel maar te formatteren. Zoekmachines hechten meer belang aan trefwoorden in headings.
Headings

Een tekstveld verwijderen

Bedenk wel dat elk tekstveld op zichzelf staat. Twee tekstvelden naast elkaar zetten zal ze niet laten samensmelten. Beweeg de cursor over de widget die je wenst te verwijderen en klik op het rode X in de hoek rechtsboven. Bij meerdere tekstvelden moet je die een voor een verwijderen.
Verwijderen

Voeg afbeeldingen, galerijen en carrousels toe aan je pagina

Een enkele afbeelding toevoegen of aanpassen

Een afbeelding toevoegen

Uit het widget menu links kies je Gewoon. Klik en versleep de Afbeelding widget naar je template. Je zal meteen het standaard afbeeldingkader zien verschijnen.

Klik en versleep
Het standaard afbeeldingkader

Een effect aan de afbeelding geven

1. Beweeg de cursor boven de afbeelding. De woorden “Afbeelding Bewerken” zullen verschijnen. Klik erop.
    Afbeelding Bewerken
  2. Met “Effecten” kies je wat er gebeurt wanneer je de cursor over de afbeelding beweegt – op de uiteindelijke versie van de website wel te verstaan.
    Effecten
  3. Met “Uitlijnen” positioneer je de afbeelding.
  4. Met “Link” kan je de afbeelding laten verwijzen naar een website, een pagina op je website, of naar een mail.
  5. Met “Tekst” voeg je “Titel”, “Alt” tekst in (zeer belangrijk voor de SEO) en de “Beschrijving”.

Een afbeelding wijzigen

1. Klik op “Afbeelding Bewerken” om de editor te openen.
  2. Klik op “Wijzig afbeelding”.
  3. Selecteer een afbeelding uit de bibliotheek met bestanden.
  4. Klik op “Verzenden”
  5. Klik op “Toepassen”
  6. Klik op “Sluiten”
Een afbeelding carrousel toevoegen

De Sitebuilder bevat een overvloed aan gratis afbeeldingen. Maar jouw eigen afbeeldingen toevoegen wordt altijd wel erg gewaardeerd door jouw bezoekers. Hier leer je hoe je jouw afbeeldingen kunt uploaden en een carrousel kunt creëren:

1. Klik op het tabblad “Bestanden” in het menu uiterst links.
    Bestanden Bestandsbibliotheek
  2. Je bevindt zich in jouw bestandsbibliotheek. Klik op de “Bestanden Uploaden” knop bovenaan rechts. Blader om de afbeeldingen te vinden die je wil gebruiken, en voeg die in. Sluit af met “Sluiten”.
  3. Voeg een carrousel aan jouw lay-out toe: in het widget-menu links kies je het tabblad “Media”. Klik en versleep de Afbeeldingen Carrousel naar de gewenste plaats in jouw lay-out. De manager wordt meteen geopend.
    Klik en versleep
    Afbeeldingen Carrousel
  4. Links zie je een aantal standaard afbeeldingen. Verwijder die.
  5. Voeg afbeeldingen toe vanuit de bestandsbibliotheek door te klikken op de “Add Image” knop te klikken of door ze te klikken en verslepen vanuit een lokaal bestand.
  6. Schakel over naar het tabblad “Settings & Preview”. Speel wat met het ontwerp, instellingen van de player en de geavanceerde instellingen tot je het gewenste resultaat bereikt. Rechts zie je altijd meteen een preview.
    Settings & Preview
  7. Klik op “Save & Close” om terug te keren.
  8. Publiceer en bekijk de preview.
  9. Herhaal deze stappen tot je het gewenste resultaat bereikt.
Een afbeeldingsgalerij toevoegen

De Sitebuilder bevat een uitgebreide bibliotheek met gratis afbeeldingen. Maar bezoekers zullen wellicht jouw eigen afbeeldingen meer waarderen. Zo kan je afbeeldingen uploaden en zelf een galerij samenstellen:

1. Bij het tabblad Media klik je op ‘Bestand’.
    Bestand
  2. Je bent nu in jouw bestandsbibliotheek. In de hoek boven rechts vind je de ‘Bestanden Uploaden’ knop. Klik erop, blader naar de afbeeldingen die je in jouw galerij wil gebruiken, en voeg ze toe. Klik op ‘Sluiten’.
    Bestandsbibliotheek
  3. Een galerij toevoegen aan jouw layout: bij het widget-menu links kies je het tabblad ‘Media’. Klik en sleep de Galerij widget naar de gewenste plaats in jouw template. De Galerij Editor wordt meteen geopend.
    Klik en sleep
  4. Je ziet rechts een aantal standaard afbeeldingen. Klik op ‘Wissen’ bij elke afbeelding die je wil wissen.
    Standaard afbeeldingen
  5. In de hoek links boven zie je een button ‘Bestanden Uploaden’. Hierop klikken zal jouw bestandsbibliotheek openen.
  6. Selecteer de gewenste bestanden en klik op ‘Verzenden’.
  7. In het gedeelte Layout kies je een vergrootglas-functie.
  8. De afmeting en ratio in het Miniatuurafbeelding gedeelte bepalen welk deel en hoeveel van jouw afbeelding getoond worden. Je moet dit later misschien nog aanpassen, in functie van de focus op jouw afbeeldingen.
  9. Herschik de volgorde van jouw afbeeldingen door middel van de pijltjes in de miniatuurafbeeldingen.
  10. Voeg desgewenst beschrijvingen toe – die zullen verschijnen onder de vergrote afbeelding.
  11. Klik op ‘Verzenden’
  12. Publiceer en bekijk jouw galerij in preview. Herhaal deze stappen tot je het ideale design bereikt.

Deel je pagina’s in in kolommen

De Kolommen widget is handig wanneer je een netjes geordende layout wil.

1. Kolommen toevoegen aan jouw layout: kies uit het widget-menu links de tab Gewoon. Klik en sleep het Kolommen widget in jouw template.
    Klik en sleep
  2. Beweeg de cursor over het Kolommen vak tot het bewerken-icoon verschijnt in de hoek linksboven.
  3. Kies het aantal kolommen dat je wil gebruiken door gewoon op het getal 2, 3, 4 of 5 te klikken.
    Modifier
  4. Klik op de scheidslijn tussen de kolommen en versleep die naar links of rechts om de breedte van jouw kolommen aan te passen. Een handige tag met het percentage van de breedte verschijnt onderaan.
  5. Plaats andere widgets in de kolommen.

Tip: Om een kolom-widget te verwijderen moet je eerst alle content eruit verwijderen. Daarna beweeg je de cursor over de box en klik je op het rode kruis.